czwartek, 22 sierpnia 2013

Wrap z wołowiną po meksykańsku.

Wstyd się przyznać, ale od ostatniego wpisu minęły już dwa miesiące....wszystko przez intensywne wakacje :) To wcale nie znaczy że nie gotowała...oczywiście były grille, torty lodowe i inne pyszności. Teraz już nadrabiam zaległości i postaram się być na bieżąco.
Zaczynam od wrapa z wołowiną po meksykańsku. Uwielbiam wołowinę szczególnie, doprawioną na lekko ostro. Najbardziej nadaje się do tego dania, wołowina z przeznaczeniem na gulasz. Gotuję ja do miękości (ok. 3 godzin), drobno kroję i doprawiam płatkami chilli, czosnkiem, cebulą oraz przecierem pomidorowym. Później wystarczy dodać swoje ulubione warzywa, sos ( np. limonkowy), zawinąć w grillowaną tortilę i zajadać :)





Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania wołowiny: ok. 3 godzin


Skład:
  • 0,5 kg wołowiny (najlepiej z przeznaczeniem na gulasz)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 pomidor drobno pokrojony
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w cienkie paski
  • sałata lodowa
  • sos limonkowy 
  • pszenne duże tortille

Przygotowanie:
  1. Pokrojoną w kostkę wołowinę, gotuję w osolonej wodzie, do której dodaję całą cebulę oraz całą główką czosnku. Gotuję do miękkości, ok 3 godziny. Następnie odcedzam. Mięso drobno kroję.
  2. Na patelnię z odrobiną oliwy, wrzucam czerwoną cebulę, drobno pokrojoną, podsmażam ok. 3 minut, następnie dodaję 2 roztarte ząbki czosnku, przecier pomidorowy, płatki chilli, paprykę wędzoną oraz musztardę. Wszystko razem mieszam, na koniec dodaję przygotowaną wołowinę. Podsmażam przez ok. 2/3 minuty. 
  3. Tortille grilluję na patelni grillowej z obu stron przez ok 1 minutę, aż pojawią się brązowe prążki. Następnie smaruję środek sosem limonkowym, kładę warzywa, mięso ponownie polewam sosem, składam (jak na rysunku poniżej).






1 komentarz:

Ostatnie wpisy